1 Nisan 2015 - Çarşamba


Sağlık Sektörünün Kalbi HIMSS 2015’ de Attı…

Sağlık Bakanlığı ve HIMSS işbirliğiyle düzenlenen HIMSS Türkiye 2015 EMRAM Eğitim Konferansı ve Fuarı Antalya’da 20-21 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Özel Sponsor olarak katma değer sağlayan;  müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesinden taviz vermeyen Türkiye ve Dünya pazarında prestijli bir marka olan AKGÜN, yerli ve yabancı çok sayıda  ziyaretçi tarafından yoğun bir ilgiyle karşılaşmıştır.

Standımızı ziyaret eden misafirlere; AKGÜN markasının büyüklüğü ve değeri tanıtılırken, Bilgisayar Destekli Tanı Sistemleri, Klinik Bilgi Sistemleri, Radyoloji Görüntüleme Sistemleri, 3 Boyutlu Görüntüleme İşlemleri, Karar Destek Sistemleri, Mobil Uygulamalar ve sağlık hizmet sunumunu arttıran diğer proje uygulamaları sunuldu.

Fuar alanında yer alan Sağlık Bakanlığı standında e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi,  Sağlık Yönetim Sistemi, Tele Tıp, Tele Radyoloji, Sağlık Bilişim Ağı ve İlaç Takip Sistemi tanıtıldı.

Sağlık bilişimi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğe yerli ve yabancı bilişim firmaları ile hastaneler yoğun ilgi gösterdi.  Konferansın ana temaları kamu-özel ortaklığı projeleri, sağlık hizmetlerinde BT ve mobilite, birlikte işlerlik standartları, hastanın katılımı, kişiselleştirilmiş tıp,  genetik bilimi ve hasta güvenliğiydi.  Ayrıca etkinlik kapsamında  EMRAM 6. Seviye Dijital Hastane Ödülü almaya hak kazanan kamu hastaneleri açıklanarak ödülleri verildi.

 ‘’Sıfır’’ Kağıtlı Hastanelerin Yaygınlaştırılması için HIMSS kongresi fırsat oldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ iki yılda çok güzel işler başarıldığını ve son on yılda sağlık teknolojileri açısından büyük ilerleme kaydedildiğini vurguladı. BİRİNCİ, “Bir sonraki HIMSS Konferansı’nda daha çok sayıda 6. ve hatta 7. Seviye hastane ile karşılaşacağız.” diye konuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Zafer ÇUKUROVA, HIMSS’in Türkiye’deki Kamu Hastaneler Kurumu’na bağlı 696 hastanenin 200’ünde değerlendirme yaptığına değinerek, “143 hastanede değerlendirme sonuçları ve EMRAM skorları belirlediler. Bir sonraki aşamada 4 yıllık yaptığımız protokole göre ilk değerlendirme sonuçlarına göre birlikte yol haritamızı belirlemiş olacağız.” dedi. Çukurova, sistemi, “Hastanelere müracaat eden hastaların sağlık kayıtlarının dijital ortamda bulunması, tüm hekimlerin bu kayıtlara hasta güvenliği açısından kolay ulaşmasının sağlanması, hastanelerde kullanılan tüm tıbbi cihazların ürettiği verilerin bu sisteme aktarılarak, sistem üzerinden kullanıcılara, gerekirse hastaya ulaşmasını sağlamak.” olarak ifade etti.

HIMSS Başkanı H. Stephen LIEBER ise yaptığı konuşmada  “Türkiye, sağlık hizmetlerinde bilgi teknolojileri kullanımı konusunda Avrupa liderliğine doğru hızla ilerliyor. Türkiye örneğini tüm dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Türkiye Avrupa’da 6. ve 7. Seviye dijital hastane alanında İspanya ve Hollanda’nın hemen ardından geliyor.  Bu durum ve 6. Seviye ödülü alan hastane sayısının yüksek olması, Türkiye’yi Avrupa’nın EMRAM açısından önde gelen ülkeleriyle aynı kategoriye yerleştirmiştir. Bugün burada bulunmaktan ve bu büyük başarıyı ülkeyi bu güçlü liderlik konumuna yönlendirmiş olanlarla birlikte kutlamaktan gurur duyuyorum.” dedi.

Dijital Hastanelerin Yaygınlaştırılmasına Giden Yolda Hedefimiz Stage 7!

Sağlık Bakanlığı, HIMSS ve özel sektörden yöneticilerin, akademisyenler ve BT uzmanlarının moderatörlüğünü yaptığı oturumların ve çalıştayların düzenlendiği konferansta konuşma yapan AKGÜN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Temel AKGÜN, ‘’29 yıldır sağlık alanında köklü değişikliklere imza atan firmamız, Türkiye’deki sağlık kurum ve kuruluşlarının %20’ sine hizmet vermektedir. Biz hastane çalışmalarına ilk başladığımız zaman hastane iç ve dış işlemlerinde daktilo kullanılıyordu. Tahsilata yönelik hazırladıkları evrakları daktilo etmekten, Personelin parmaklarında şekil bozukluğu meydana gelmiş, dolayısıyla işler yavaş ve eksik yürütüldüğünden ödemelerde dengesizlikler söz konusu idi. Full otomasyonu (bütün bilgilerin yerinde işlenmesi) kurduğumuz hastaneler, bilgisayarlı sisteme geçiş yaptıktan sonra ödeme dengesini sağlamıştır. Bugün gelinen noktada yazılımı Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan e-nabız programı ile hasta kendi bilgilerini görmektedir, gerekli bilgiler HBYS otomasyonu firmaları olan bizler tarafından gönderilmektedir.  Yani; global ölçekte hasta bilgisine ulaşılabilmektedir. Diğer bir taraftan hastanelerin süreç verimliliği globalde hizmet veren HIMSS kuruluşu expertizleri tarafından EMRAM kriterleri seviyesinde değerlendirilmekte ve bu bağlamda Türkiye’de geçmiş yıllarda 5, 2015 yılında da 6 hastanemiz Stage 6 seviyesinde akredite edilmiştir. Geçen yıl Rize Devlet Hastanesi ve bu yıl Tirebolu Devlet Hastanesi AKGÜN yazılımlarını kullanarak Stage 6 seviyesinde akredite edildiler. Stage 6 alan Hastanelerin Yöneticileri başta olmak üzere emeği geçen herkesi kamuoyu huzurunda kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.

AKGÜN ile çalışan bütün hastaneler aynı HBYS programlarını kullanmaktadır, hastanelerimiz odaklanırlarsa firmamızla birlikte ekip ruhu içerisinde Stage 6 ile akredite edilebilirler. Firmamız hem kendi hastanelerine hem de diğer hastanelere gerekli desteği vermeye hazırdır.

Ankara lokasyonundaki şirketimiz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tescilli bir AR-GE Merkezidir. Türkiye’deki 164 adet Ar-Ge merkezinden bir tanesi AKGÜN’dür. Amacımız; insan yaşamını kolaylaştırarak, emsalsiz projelere imza atmaktır.

Hali hazırda 12 adet AR-GE Projesi üzerinde çalışmaya devam etmekteyiz. Bunlardan biri; Akciğer X-ray görüntülerinde Bilgisayar Destekli Tanı Projesidir. Bu proje ile sağlık hizmet sunumunda bir çığır açmış bulunmaktayız.

Bu proje, kanserin gözden kaçırılmasının önüne geçecek bilgisayar programlarını kullandırmaktadır. Akciğer BDT adı verdiğimiz AR-GE projemiz; gözden kaçırılan nodülleri hekim ya da radyoloğun dikkatine sunmakta olup; kanserin geç evrelerinde teşhis edilmesinin önüne geçmekte ve erken teşhis sağlamaktadır.

Diğer projemiz DICOM Uyumlu Meme Kanseri Karar Destek  Sistemi Projesi ile meme kanserinin erken evrede teşhis edilerek yaşam süresinin uzatılmasına katkı sağlayacaktır. Bu projemizin üretimi tamamlanmış olup önümüzdeki günlerde piyasaya sunulacaktır.

Firmamız uluslararası alanda rekabet edecek standartlara, fiziki mekana, politikalara ve çalışan kalifikasyonuna sahiptir. Firmamız ülkemizin uluslararasında marka olmuş sağlık bilişimi firmasıdır. ‘’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konferansın sonunda 2015 yılında değerlendirmeye alınan ve konferans kapsamında sonuçları açıklanan Türkiye’deki kamu hastanelerinden 6 tanesinin uluslararası alanda Digital Hastane ölçümlemesinde Stage 6 seviyesine ulaştığının onayı açıklanıp sertifikaları törenle yönetimlerine verildi. Toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından fuar sona erdi.